Welke herinneringen zijn van belang of zouden ooit wel eens van belang kunnen zijn en mogen dus nooit meer vergeten worden en moeten daarom gearchiveerd zijn?
Vijf weken lang staat een deel van het geheugen van Henk Puts opgesteld als een grote: gekrulde schil met een doorsnede van 4 meter. Deze bevat een kleine duizend slagordes van kleine bakken in rode tinten, met de namen van personen die in het geheugen geheugenkisten van Henk Puts ronddolen. Het criterium om in zo’n archiefbak te worden opgenomen is dat Henk Puts een beeld van de persoon voor zich ziet en zich herinnert met hem of haar te hebben gesproken. Bezoekers kunnen het bouwwerk ingaan en op zoek gaan naar bekenden of misschien zichzelf tegenkomen. Tijdens de opening en de verdere expositie zal Henk Puts ontmoetingen met bezoekers vastleggen in nieuwe geheugenkisten. Geïnteresseerden kunnen een stuk geheugen kopen; ze krijgen dan een geschilderde geheugenkist met hun naam erop en een tekst waarin Henk Puts zijn herinnering vastlegt.
Finisage
Als feestelijke afsluiting van het project “Geheugenkisten” van Henk Puts houdt Dr Klaartje Heinen (VU Amsterdam) een lezing over “Waarnemen in de kunst vanuit een neuropsychologische invalshoek” en draagt de schrijver Kees Spier het verhaal “De achtbaan” voor van Belcampo.
Henk Puts, geheugenkisten, Lezing Klaartje Heining en Kees Spiering (pdf)